Странице

недеља, 27. мај 2012.

Seboreja - masna koža i kosa


Seboreja se nasleđuje autosomno dominantno, a njen klinički izgled zavisi od delovanja više faktora. Uz hormonske uticaje (androgen u pubertetu, pad estrogena u premenstrualnom delu ciklusa) od značenja su i emocionalna uzbuđenja, promene u tonusu vegetativnog sistema, nutritivni faktori (masna hrana, jaki začini, alkohol, kafa).

Uslovi za nastanak seboroičnog dermatitisa jesu nasledna seboroična konstitucija i hormonalna i vegetativna disfunkcija. Upala kože nastaje zbog nadražaja nekim agensom (loj promenjenog sastava, raspadni produkti bakterija, senzibilizacija na bakterije ili njihove produkte, mehanička trauma). U novije vreme veće značenje se pridaje gljivici Pytyrosporum ovale u nastanku bolesti.
Klinička slika

Promene na koži smeštene su na seboroičnim predelima, a ređe može biti zahvaćeno i područje ispod grudi i pazušne, lakatne i kolene jame. Na kapilicijumu se nalaze oštro ograničena žarišta različite veličine i oblik, ružičasto-crvene boje, prekrivene belkasto-žućkastim ljuskama. Žarišta se često slivaju u veće plaže, a nekada prelaze na kožu čela i kožu oko ušiju. Nalaze se na licu i to u obrvama, na jelu kože iznad očiju, sredini čela, očnim kapcima, oko nozdrva.

Koža je na seboreičnim delovima kože masna i sjajna, otvori lojnih žlezdi su prošireni, a u njima su prisutne mrke formacije, komedoni. Promene na kapilicijumu (kosmati deo glave) mogu imati za posledicu trajno opadanje kose zbog nastajanja atrofije papile dlaka. Na koži postoje ljuskaste ili brašnaste skvame. Često je pojačano znojenje. U proširenim folikularnim otvorima često se nalaze bakterije.
Lečenje

Najvažnije je čišćenje kože pranjem vodom i sapunom koji ne draži. Ovako se odstranjuje masnoća I prljavština s kože. Dodatno se koža čisti losionima ili miksturama a 10% sumpora, 1-3% salicilom I rezorcinom. Povremeno umereno sunčanje je korisno.

Ukoliko je imate ovakav problem posetite sajt opadanje-kose mozda je bas to resenje koje trazite.

Нема коментара:

Постави коментар